Follow my blog with Bloglovin

sobota, 19 kwietnia 2014

Sernik z kokosem


Dzisiaj chciałabym się podzielić z wami jeszcze jednym przepisem na sernik z kokosem. Jest idealny na wszelkie uroczystości, ale także jako zwykły codzienny wypiek. 

Masa sernikowa:

- 1 kg białego sera twarogowego
- 3/4 kostki masła
- 5 jajek
- 2 budynie w proszku (najlepiej waniliowe lub śmietankowe)
- laska wanilii 
- szklanka cukru 
- kandyzowana skórka pomarańcza

Przygotowanie: W tym przypadku polecam używać normalnego sera białego, nie gotowych mas do serników. Taki ser należy zmielić. W garnku rozpuścić masło. W tym samym czasie oddzielić białka od żółtek. Żółtka należy utrzeć z cukrem, a białka odstawić, bo na końcu trzeba ubić z nich pianę. Gdy roztopione masło trochę przestygnie wlewamy je do zmielonego sera i mieszamy. Następnie dodajmy także utarte żółtka. Teraz można ubić sztywną pianę z białek (z łyżeczką soli), które także dodajemy do masy serowej. Wsypujemy również do niej budynie. Na samym końcu do smaku możemy dołożyć wanilię oraz skórkę pomarańczową. Można również rodzynki.

Ponadto można zrobić sernik na spodzie z kruchego ciasta, ale to zależy od tego co kto lubi. Sernik pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok 35 minut, po czym wyciągamy i przekładamy na niego beze z kokosem, o której napiszę teraz.

Kokos na sernik:

- 3 białka
- 300 g wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki cukru pudru

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier. Gdy już to zrobimy dodajemy wiórki i delikatnie mieszamy.
Nakładamy tak przygotowany kokos na wyjęty sernik. Jednak na tym nie koniec. Całość ląduje znów w piekarniku i pieczemy jeszcze przez 20 - 25 minut. Sernik musi się nam ściąć, a kokos na wierzchu zarumienić.




Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz