Witam wszystkich w niedzielne popołudnie.
Już od pewnego czasu miałam straszną ochotę na upieczenie czegoś z białym serem. I tak oto powstała serowa tarta z mango, które znalazło się w niej w dwóch postaciach, ale o tym za chwilę. Całość jest przepysznym połączeniem, które z pewnością nadaje się na "długo-weekendowy" odpoczynek.
I. KRUCHY SPÓD:
- 150 g masła
- 250 g cukru
- 250 g mąki
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- Wyciśnięty sok z połówki cytryny
Zimne jeszcze masło zagniatamy razem z cukrem. Gdy masło z cukrem się połączą dodajemy do nich wszystkie pozostałe składniki. Zagniatamy, aż do uzyskania zwartego ciasta, które odkładamy do lodówki na ok. godzinę. W tym czasie bierzemy się do przygotowania masy serowej.
II. MASA SEROWA:
- 500 g tłustego białego sera twarogowego (zmielonego)
- 50 g masła
- 2 jajka
- 5 - 6 łyżek cukru (kryształu)
- 150 g cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- puszka mango w syropie
Zaczynamy od rozdzielenia białek od żółtek, gdyż jedne i drugie będą nam potrzebne. W małym rondelku topimy masło i odstawiamy na chwilę, żeby troszkę przestygło. W tym czasie ucieramy żółtka z kryształem. Do zmielonego wcześniej białego sera dolewamy lekko zimne stopione masło, a następnie kogel mogel. Dosładzamy całość cukrem pudrem. Do masy serowej dodajemy również opakowanie budyniu a także mąkę ziemniaczaną i mieszamy, aż wszystko się nam ładnie połączy. Praktycznie na końcu ubijamy białka na sztywną pianę, która również trafia do sera. Ostatnią czynnością jest pokrojenie połowy mango z puszki w kostkę i dodanie do masy.
Przygotowane wcześniej ciasto przekładamy do blaszkę na tartę, a na nie wykładamy naszą masę serową.
Całość pieczemy ok. 40 minut w temperaturze ok. 165 st C. Ważne jest, żeby masa serowa dobrze się nam ścięła w trakcie pieczenia.
Napisałam wyżej, że mango będzie w dwóch postaciach, więc to nie koniec. Z pozostałych kawałków owocu oraz syropu zrobimy kisiel, który trafi na wierzch naszej tarty.
III. KISIEL MANGO:
- 1/2 puszki mango razem z syropem
- Duża łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki glukozy
Mango kroimy i razem z syropem zagotowujemy w małym rondelku. Dosładzamy glukozą. W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody - w momencie gdy mango z syropem się zagotuje dolewamy do nich taką mieszankę. Czekamy tylko jak kisiel zgęstnieje i gotowe.
Gdy ciasto przestygnie przekładamy na nie nasz kisiel.
bardzo lubię mango, takie ciasto idealne na weekendowe grzeszki :)
OdpowiedzUsuńCudownie słoneczna, idealna na rozchmurzenie tych ciemnych, listopadowych wieczorów... :)
OdpowiedzUsuńMango...twoja tarta musi rozpływać się w ustach.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie
Beznadziejny przepis, zle proporcje składników, ilosc ciasta i sera nie jest na blachę do tarty tylko na tortownice.
OdpowiedzUsuń