Follow my blog with Bloglovin

piątek, 18 kwietnia 2014

Babka drożdżowa


I wreszcie pierwszy wielkanocny przepis. Jednak na nim dziś się nie skończy. Zaczynamy od tradycyjnej drożdżowej babki.

Składniki:

- 25 g drożdży
- ok. 500 g mąki
- 1/2 kostki masła
- szklanka mleka
- ok. 200 g cukru
- garść rodzynek

Przygotowanie:

Do miski dajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i czekamy, aż drożdże rozpuszczą się pod wpływem cukru. Gdy tak się stanie dodaje połowę  mleka, ale musi być ono ciepłe. Następnie wsypujemy łyżkę mąki i mieszamy. Tak przygotowany rozczyn odkładamy do wyrośnięcia na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodajemy do niego resztę mąki i cukru. Mleko podgrzewamy i dokładamy do niego masło, żeby się rozpuściło. Wlewamy mieszankę mleczno - maślaną do całości. Wsypujemy również rodzynki. Zaczynamy wyrabianie ciasta, aż stanie się zwarte i elastyczne. Gotowe ciasto musimy odłożyć do wyrośnięcia. W ciepłym miejscu powinno spędzić ok. godziny lub dłużej. Powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte już ciasto zarabiamy dosłownie przez sekundkę i przekładamy do formy na babkę. Pieczemy w temperaturze ok. 170 st C przez 30 minut lub dłużej jeśli będziemy widzieć, że babka tego potrzebuje.

Gotową już babkę możemy ozdobić lukrem i skórką pomarańczową.;)





Wielkanocne Smaki - edycja IV



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz