Follow my blog with Bloglovin

środa, 16 kwietnia 2014

Waniliowe Cupcake'i


  Święta coraz bliżej i bliżej. Jednak świątecznymi wypiekami planuje zająć się w piątek. Nie zmienia to faktu, że wczoraj nie mogłam się powstrzymać, żeby czegoś nie upiec. Takie moje  małe uzależnienie... Pieczenie cupcake'ów jest chyba jedną z przyjemniejszych rzeczy.

CIASTO:
- kostka masła lub margaryny
- 4 jajka
- ok. 250 g mąki
- 150 g cukru
- laska wanilii
- 1/2 szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej

Ciasto jest naprawdę proste. Masło lub margarynę ucieramy razem z cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy pojedynczo jajka i miksujemy, aż składniki się połączą. Gdy tak się już stanie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W tej chwili możemy zając się naszą wanilią, rozcinamy ją wzdłuż i delikatnie nożem wybieramy jej środek i dodajemy do ciasta. Ostatnim elementem jaki musimy dodać jest mleko. Wlewamy je do ciasta, jeśli jednak ciasto stałoby się za rzadkie dodajemy po prostu więcej mąki.
Tak przygotowanego ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok 15 minutek.


MASA:
- kostka masła
- ok. 300 g cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- ok. 5 łyżek mleka

Zaczynamy od ucierania miękkiego masła z 1/3 cukru pudru. Po połączeniu się składników dodajemy 2 łyżki mleka. Następnie dodajemy kolejne porcje cukru pudru i cukier waniliowy, a także mleko. Gdy uzyskamy gęstą i puszystą masę możemy zakończyć miksowanie. Teraz spokojnie możemy ozdobić masą nasze babeczki. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz