Follow my blog with Bloglovin

niedziela, 1 czerwca 2014

Konfitura truskawkowa z wanilią.


  Już od pewnego czasu zdecydowanie rozpoczął się truskawkowy sezon. Ich zastosowanie w kuchni jest naprawdę olbrzymie. Od zwykłych truskawek ze śmietaną, poprzez koktajle, musy, ciasta i wreszcie aż po przetwory w postaci dżemów czy konfitur. 

Do wykonania pysznej konfitury truskawkowo - waniliowej potrzebujemy:

- 2 kg truskawek
- 1 kg cukru kryształu (nie stosujemy tu cukru żelującego)
- ok. 700 ml wody
- 2 laski wanilii
- 3 łyżki soku z cytryny

Zrobienie konfitury zaczynamy od obrania truskawek. Wystarczy że przekroimy je na dwie części, naprawdę nie ma potrzeby krojenia ich na bardzo małe kawałki. Kolejno musimy przygotować syrop z cukru i wody. Do dużego rondla wlewamy wodę oraz wsypujemy cukier. Gotujemy razem, aż cukier całkowicie się rozpuści, a całość nabierze konsystencji gęstego syropu.  Wówczas możemy zacząć dodawać do niego truskawki. Robimy to na trzy razy. Pamiętajmy o dodaniu soku z cytryny, gdyż pozwoli on zachować truskawką piękny czerwony kolor. Gdy dodamy już wszystkie owoce, przyszedł czas na wanilię. Przekrawamy obydwie laski wzdłuż i nożem wybieramy wszystkie nasionka. Dodajemy je do syropy z truskawkami, oprócz nich trafiają do niego również i puste już laski. 
Całość musi gotować się przez parę godzin, aż syrop całkiem się zredukuje, a truskawki w pełni zastąpią jego miejsce. Gdy uzyskamy już pożądaną konsystencję konfitury, gorącą jeszcze przekładamy ją do słoików. Jednak pamiętajmy o wyciągnięciu lasek wanilii jak i o tym, aby słoiki wypełnić aż do samej zakrętki. Słoiki z gorącą konfiturą, na parę minut obracamy dnem do góry. 



 






Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja Milion smaków truskawek Domowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz