Follow my blog with Bloglovin

piątek, 20 czerwca 2014

Konfitura z całych pomarańczy.


  Okres robienia konfitur i dżemów, ale też różnych innych przetworów staje się coraz bardziej intensywny. W prawdzie obecnie wykorzystuje się w większości owoce sezonowe, ale tym razem postanowiłam przygotować mały zapas pysznej konfitury z całych pomarańczy.

Składniki:

- ok 3 kg pomarańczy
- 1 czerwony grejpfrut
- 750 g białego cukru
- ok 400 ml wody

Przygotowanie : Zanim zabierzemy się za obierania i krojenie pomarańczy, jak i grejpfruta, owoce muszą zostać sparzone wrzątkiem, gdyż większość z nich trafi do naszej konfitury razem ze skórką. Tak więc do dużego garnka wkładamy nasze cytrusy, a następnie zalewamy je gorącą wodą i pozostawiamy na dosłownie 5 minutek. Po tym czasie zaczyna ich krojenie. Przekrawamy całe owoce (bez obierania ze skórki) na pół, a następnie kroimy w taki sposób, żeby uzyskać nieduże kawałki, czy to będą małe kostki czy paski niema to żadnego znaczenia. Jeśli zdarzyłaby się jakaś nie ładna skórka to wówczas ją ściągamy. Pamiętajmy , żeby nie odlewać nigdy soku z pomarańczy, gdyż i on zostanie wykorzystany. Gdy będziemy mieli przygotowane owoce możemy zając się syropem cukrowym.
Do dużego garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Czekamy, aż cukier się rozpuści, a całość się zagotuje. Do tak przygotowanego syropu wrzucamy na dwa razy pokrojone pomarańcze i grejpfrut - łącznie z sokiem z nich. Teraz musimy być cierpliwi, gdyż całość musi się gotować na średnim ogniu od godziny do dwóch godzin, żeby konfitura się zredukowała i zgęstniała. Pamiętamy o mieszaniu w trakcie gotowania.

Gorącą konfiturą wypełniamy po same brzegi przygotowane wcześniej słoiki, a następnie te odwracamy na parę minut dnem do góry.
Tak przygotowana konfitura jest idealna zarówno do smarowania chleba, ale też do wypełnienia nią domowych drożdżówek czy też innych wypieków.





Domowy Wyrób

1 komentarz: