Follow my blog with Bloglovin

sobota, 31 maja 2014

Śmietankowe cupcakes z malinami i waniliowym maślanym kremem


Witam Wszystkich Serdecznie.!
Pieczenie cupcakes należy zdecydowanie do moich ulubionych zajęć. Nie ma nic lepszego jak małe babeczki z kremem, którym można dodać dowolny i oryginalny wygląd. Dlatego też stosunkowo często kuszę się na ich wykonanie. Tym razem poszalałam troszkę z kremem, jak i dodałam do ciasta maliny. A o to przepis.;) 

I. CIASTO:

- 3/4 kostki miękkiego masła lub margaryny - najlepiej o smaku maślanym 
- 3 jajka
- ok. 250 g cukru pudru
- ok. 300 g mąki pszennej
- 5 łyżek mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- maliny

Do miski dajemy masło lub margarynę, a także cukier puder. Ucieramy aż uzyskamy jednolitą, puszystą i lekką konsystencję. Następnie na przemian będziemy dodawać po jednym jajku i po 100 g mąki, aż do wykorzystania całości. Gdy te składniki się nam połączą, dodajemy mleko i proszek do pieczenia. Jeśli masa wyjdzie nam odrobinę za rzadka możemy dosypać jeszcze odrobinę mąki. 
Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Nakładamy ok. 2 łyżek ciasta do każdej, żeby nie wyrosły nam za duże babeczki. Na samym końcu dokładamy po 2 - 3 maliny na wierzch ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy je ok 30 minut. Jednak w czasie pieczenia możemy sprawdzać stan babeczek długim drewnianym patyczkiem. 

Upieczone już cupcakes odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a my bierzemy się za krem.

II. KREM MAŚLANY:

- kostka bardzo miękkiego masła
- ok. 5 łyżek płynnej glukozy
- 50 ml mleka skondensowanego 
- 500 g cukru pudru
- 1/2 kostki margaryny o smaku masła
- 100 ml śmietanki 36 %
- laska wanilii
- ewentualnie barwnik spożywczy

Zacznijmy od tego, że jeśli nie dostaniemy nigdzie płynnej glukozy, możemy w pewnym stopniu zastąpić ją glukozą w wersji sypkiej. Wystarczy, że w 50 ml gorącej wody rozpuścimy 3 łyżki żelatyny i 3 łyżki sypkiej glukozy. 
Co do samej masy. Do miski dajemy najpierw miękkie masło, glukozę, mleko skondensowane i 300 g cukru pudru. Delikatnie wszystko mieszamy aż uzyskamy naprawdę jednolitą maślaną masę. Kolejno dodajemy margaryny i ponownie wszystko dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu pozostałe 200 g cukru pudru łączymy ze śmietanką 36 % - tu także dodajemy wanilię i ewentualnie barwnik. Następnie łączymy całość. Tak przygotowana maślana masa jest idealna do ozdobienia naszych babeczek. 

Na wierzch możemy dodać dowolne ozdoby. Ja posłużyłam się barwionym cukrem. 












3 komentarze: