Follow my blog with Bloglovin

sobota, 24 maja 2014

Panna Cotta z ekspresową domową konfiturą truskawkową


Dzień Dobry.! ;) 
Nie ma nic lepszego obudzić się i znów zobaczyć piękny słoneczny dzień za oknem. Do tego wszystkiego zaczyna się nam powoli sezon już na polskie truskawki - co tylko oznacza ich wszelakie wykorzystanie do słodkości. Tym razem postanowiłam, że posłużą mi do zrobienia pysznej konfitury do lekkiej, śmietankowej Panna Cotty.

I.  Panna Cotta:

- 200 ml śmietanki 36 %
- ok.150 ml mleka (ja użyłam 2 %)
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki żelatyny

Na samym początku zajmiemy się żelatyną, którą należy nasączyć 2 - 3 łyżkami mleka i na chwile odstawić. W tym czasie wlewamy do rondelka śmietankę i pozostałe mleko, a także wsypujemy cukier waniliowy. Gdy śmietanka z mlekiem się nam zagotują dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę. Teraz należy wszystko solidnie mieszać, żeby cała żelatyna się rozpuściła.
Gdy wszystko już gotowe, przelewamy całość do kokilek czy innych naczyń. Następnie jeśli już nam przestygnie to wkładamy na parę godzin do lodówki, żeby nasza Panna Cotta stężała.

Oczywiście cukier waniliowy można zastąpić naturalną wanilią, ale to zależy od tego co kto woli lub co akurat ma pod ręką. Ponadto podane przeze mnie proporcję są odpowiednie dla małej porcji, więc jeśli komuś zależy na większej ilości deseru, to najlepiej wszystko podwoić.

II. Konfitura truskawkowa:

- 500 g truskawek
- 3/4 szklanki cukru

Konfitura jest naprawdę bardzo bardzo prosta. Truskawki czyścimy, a następnie kroimy na bardzo małe kawałeczki. Zasypujemy cukrem i wstawiamy na ogień. Nie musimy do nich dodawać już nic więcej. Teraz należy je gotować na maleńkim ogniu przez ok. 30 minut (lub więcej w zależności od konsystencji). Truskawki muszą się praktycznie całkiem rozgotować i bardzo zgęstnieć. Ponadto zmienią one kolor na ciemniejszy. Gdy uzyskamy już konsystencję dżemu czy też konfitury, możemy przełożyć je do małego słoiczka.

Oprócz tego że tak przygotowaną konfiturę wykorzystamy do Panna Cotty, to jest ona idealna do wszelkich deserów jak i po prostu do kanapek.





Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja




1 komentarz: