Follow my blog with Bloglovin

wtorek, 12 sierpnia 2014

Maliny w towarzystwie białej czekolady w pysznych cupcakes.


Dzień Dobry!

No i mamy już praktycznie połowę sierpnia. Niestety. Na szczęście nie ma to wpływu w żaden sposób na chęć do pieczenia. Dzisiaj po raz kolejny zabrałam się za robienie cupcakes. Nie wiem czemu, ale po prostu kocham je robić. Tym razem zaprezentuję jednak troszkę inny niż dotychczas przepis na ciasto.

I. CIASTO: 

- kostka margaryny
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 5 łyżek wody
- 150 g cukru 
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ekstrakt z wanilii
- 100 g groszków z białej czekolady
- 200 g malin

W rondelku topimy margarynę, do której kolejno dodajemy wodę i cukier, który musi się w pełni rozpuścić. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Gdy margaryna z cukrem będzie już zimna zaczynamy dodawać do niej po jednym żółtku, a następnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz kilka kropel ekstraktu waniliowego. Ubijamy na sztywno białka ze szczyptom soli. Pianę przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy, a na samym końcu do ciasta trafiają czekoladowe groszki.

Piekarnik nagrzewamy do 175 st. C. Ciasto przekładamy do przygotowanej blaszki na muffinki wyłożonej papilotkami. Jednak najpierw dajemy po łyżce ciasta na której układamy po dwie lub trzy maliny, a następnie przykrywamy je kolejną łyżką ciasta.

Pieczemy przez ok. 20 minut.
Do ozdobienia babeczek użyjemy typowego maślanego kremu - buttercream.

II. BUTTERCREAM:


- kostka bardzo miękkiego masła
- ok. 5 łyżek płynnej glukozy
- 50 ml mleka skondensowanego 
- 500 g cukru pudru
- 1/2 kostki margaryny o smaku masła
- 100 ml śmietanki 36 %
- ewentualnie barwnik spożywczy 

Tym razem ze względu na miejsce mojego pobytu udało zdobyć mi się płynną glukozę lub inaczej syrop glukozowy. Krem maślany użyłam już w innym poście na śmietankowe cupcakes: http://miloscdopieczenia.blogspot.co.uk/2014/05/smietankowe-cupcakes-z-malinami-i.html

Jednak podam jeszcze raz sposób jego przyrządzenia. A więc... Do dużej miski dodajemy składniki płynne, a więc glukozę i mleko skondensowane, a kolejno miękkie masło oraz 300 g cukru pudru. Mieszamy najpierw ręcznie, aż składniki się połączą, a później ucieramy jeszcze chwilę całość mikserem, aby krem stał się jeszcze bardziej puszysty i delikatny. Dodajemy do niego margarynę i jeszcze raz miksujemy. Do małej miski wlewamy śmietankę 36 % i pozostałe 200 g cukru pudru. Mieszamy dokładnie. Jeśli tylko chcemy to właśnie teraz jest odpowiednia chwila na dodanie kilku kropelek barwnika. Następnie łączymy obydwie masy w jedną. 

Gdy nasze babeczki będą już zimne, spokojnie możemy ozdobić je tak przygotowanym kremem. Ja tym razem przygotowałam dwie wersje wizualne babeczek, a oto kilka zdjęć.












4 komentarze:

  1. Babeczki wyglądają bajecznie:) Ale bym sobie zjadła chociaż jedna;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo sie ciesze.;) polecam do zrobienia samemu w domku, bo przepis sprawdzony wielokrotnie.;)

    OdpowiedzUsuń
  3. maliny i czekolada doskonałe połączenie ! po sezonie malinowym można dalej kontynuować wypieki z malinami np mrożonymi z firmy pińczów polecam

    OdpowiedzUsuń