Follow my blog with Bloglovin

poniedziałek, 21 lipca 2014

Kołacz drożdżowy z białym serem


Witam Wszystkich.!;)

Wakacje trwają i chociaż wydawało się, że wraz z ich nadejściem ma się na wszystko więcej czasu, to jednak czasami okazuje się to bardzo mylne odczucie. Aczkolwiek po ostatniej troszkę dłuższej przerwie powracam z przepisem na naprawdę pyszny kołacz z białym serem. 

I. CIASTO DROŻDŻOWE:

- ok. 60 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 150 ml mleka
- 1/2 kostki masła
- 2 całe jajka
- 1 żółtko
- ok. 500 g mąki pszennej
- opakowanie cukru waniliowego
- ok. 200 g cukru

Do miski wrzucamy drożdże. Zasypujemy je łyżką soli oraz 3 łyżkami cukru i czekamy, aż się rozpuszczą. W tym czasie podgrzewamy mleko, którego połowę następnie przelewamy do rozpuszczonych drożdży. Dodajemy kilka łyżek mąki, aby uzyskać gęstą konsystencje. Rozczyn odstawiamy do podrośnięcia na 15 minut. 
Po tym czasie do rozczynu dodajemy dwa jajka, żółtko oraz pozostały cukier. Ponownie podgrzewamy pozostałe mleko i rozpuszczamy w nim masło. Wszystko razem mieszamy. Na końcu dosypujemy mąkę i wyrabiamy solidnie ciasto. 
Gotowe ciasto odstawiamy na ponad godzinę do wyrośnięcia. 

MASA SEROWA:

- 500 g białego sera twarogowego 
- 2 jajka
- opakowanie budyniu śmietankowego
- 5 łyżek cukru
- 20 g masła

Ser biały mielimy przynajmniej raz. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem, a z białek ubijamy pianę. Do sera dodajemy kogel -mogel, a następnie ubitą pianę. Wsypujemy budyń,a także wlewamy roztopione masło. Całość mieszamy. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do kwadratowych lub okrągłych foremek. Nakłuwamy widelcem, a na końcu przekładamy na nie masę serową. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 40 minut, aż nasz kołacz urośnie i się ładnie zarumieni. 







1 komentarz:

  1. Mmm, musiał smakować bosko... Uwielbiam takie ciacha :)

    OdpowiedzUsuń