Już jakiś czas temu postanowiłam, że jest to dobry czas na upieczenie czegoś, co swoim kolorowym wyglądem będzie cieszyło nasz wzrok. W ten sposób powstały waniliowe cupcake'i, które dają ogromną paletę możliwości co do ich wykończenia. Są one dość proste w samym wykonaniu, a jedynie czasochłonne w zdobieniu. Jednak dla odpowiedniego efektu wizualnego warto jest się trochę poświęcić.
Do ich wykonania potrzebujemy:
- kostkę masła (najlepiej żeby było miękkie)
- ok. szklanki cukru
- cukier waniliowy + aromat
- 4 jajka
- ok. 250 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Zacznijmy od przygotowania miksera, do którego trafia masło wraz z cukrem. Ucieramy do momentu uzyskania naprawdę gładkiej i puszystej masy. Kiedy osiągniemy taki efekt możemy spokojnie zacząć dodawać po jednym jajku, nie przerywając pracy miksera. Jeśli dodaliśmy już wszystkie jajka to czas na cukier waniliowy i aromat o tym smaku (oczywiście można dodać naturalnej wanilii). Ostatnią czynnością jest dodanie mąki oraz proszku do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki na muffinki z papilotkami. Nasze cupcake'i trafiają do nagrzanego do ok. 180 st. C piekarnika i spędzają tam maksymalnie 25 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika gotowych babeczek odstawiamy je, aż całkiem obniżą swoją temperaturę. Pozwoli nam to na ich ozdobienie, a także przygotowanie kremu na wierzch. W tej wersji na wierzchu moich babeczek znalazła się ponownie lukier maślany, którego przepis można znaleźć w poście pt. Świąteczny Początek.Tort marchewkowy kontra Czekoladowo - pomarańczowe cupcake'i.
Tym razem masę pozostawiłam w całości waniliową. Zabarwiłam ją jedynie barwnikami spożywczymi. Po jej nałożeniu na wierzch cupcake'ów dołożyłam dodatkowo brzoskwinie pokrojoną w cienkie plasterki. Była ona soczystym i orzeźwiającym elementem całości, która prezentowała się w ten sposób:
Super pomysł na bloga! Będę zaglądać tu często :) Trzymam kciuki.
OdpowiedzUsuń