Follow my blog with Bloglovin

piątek, 28 lutego 2014

Gruszkowa tarta z karmelem i bezą



  Dzisiaj coś naprawdę słodkiego i aromatycznego. Kruche maślane ciasto, pyszne soczyste gruszki, karmel i chrupiąca beza - wszystko to tworzy dzisiejszą tartę. Czy nie brzmi zachęcająco? 

I. Ciasto:

- kostka masła
- ok. 150 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 żółtko
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 4 łyżek letniej wody
- 3 gruszki - do wypełnienia naszej tarty

Masło zagniatamy z cukrami.  Następnie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą dodajemy do masła. Chcąc dobrze wyrobić ciasto musimy dołożyć jeszcze żółtko i letnią wodą. Wyrabiamy wszystko, aż uzyskamy zwarte ciasto, które należy najpierw schłodzić w lodówce. Po ok. godzinie przekładamy je do formy na tarte i poddajemy wstępnemu pieczeniu w temperaturze 180 st. C przez ok. 15 minut. Pamiętajmy jednak o obciążeniu ciasta, czy to specjalnymi ceramicznymi obciążnikami, czy też ryżem albo fasolą - na siato kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy na nie dowolne obciążniki. Zapobiega to deformacji ciasta. 
Po tym czasie ciasto wyjmuje z piekarnika i  wykładamy pokrojonymi w plasterki gruszkami i bierzemy się za zrobienie karmelu

II. Karmel:

- 150 g cukru 
- 100 ml śmietanki 30%

Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i cierpliwie czekamy, aż sam zacznie się topić. Kiedy cukier powoli brązowieje wlewamy pomału śmietankę, jednak nie mieszamy. Składniki połączą się powoli po chwili ich wspólnego gotowanie. Przemieszać możemy dopiero w chwili kiedy skarmelizowany cukier i śmietanką się połączą i powstanie gęsty, brązowy karmel.
Jeszcze lekko płynny i ciepły przekładamy na wierzch gruszek. Ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 10 minutek W tym czasie przygotowujemy bezę.

III. Beza:

- 2 białka
- 200 g cukru pudru
- szczypta soli
- łyżeczka soku z cytryny

Białka ubijamy wraz z solą oraz sokiem z cytryny na sztywną pianę, a następnie dodajemy porcjami cukier puder, aż będziemy mieli naprawdę bardzo gęstą masę. Będzie ona także bardzo gładka i błyszcząca. 
Naszą bezę przekładamy na podpieczoną już tartę i pieczemy jeszcze 15 minut, aż beza będzie ładnie zarumieniona i chrupiąca.

SMACZNEGO !!!






2 komentarze:

  1. Wspaniałą tarta i w dodatku z gruszkami. Super połączenie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Az mi ślinka cieknie po brodzie....na pewno spróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń