Follow my blog with Bloglovin

piątek, 14 lutego 2014

Walentynkowe cupcake'i



  14 lutego to dla wielu osób kolejny powód do świętowania i jeszcze większego okazywania miłości dla swojej drugiej połówki. Jak dla mnie nie ma nic tak bardzo napełnionego miłością jak pachnące i własnoręcznie zrobione babeczki, zwłaszcza gdy są one prosto z serca. Do ich wykonania potrzebujemy:

- kostkę masła
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- ok.250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 2 łyżki gorzkiego kakao

Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Do gotowego ciasta dodajemy odrobinę aromatu waniliowego. Możemy podzielić je na dwie części i dodać do jednej z nich kakao. W moim przypadku czekoladowe są cupcake'i w kształcie serc. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki na muffinki i pieczemy w temperaturze ok. 185 st. C przez 15 minut.

Do ozdobienia babeczek musimy przygotować masę. Tym razem nie będzie to już lukier maślany, ale również tak samo prosta do wykonania masa z serka philadelphia. Potrzebujemy:

- 1 opakowanie serka
- ok. 200 g cukru pudru

Najpierw miksujemy sam serek, żeby stał się jeszcze bardziej puszysty. Kolejno dodajemy porcjami cukier puder, aż uzyskamy bardzo aksamitną masę. Do smaku można dodać kilka kropelek olejku waniliowego.

Oprócz tego, aby uzyskać jeszcze bardziej wyjątkowy wygląd całości możemy zabarwić masę barwnikami spożywczymi. Natomiast jeśli chodzi o cupcake'i w kształcie serc, to ich wierzch pokryłam lukrem elastycznym. A co to samego wykończenia pozostawiam wolną rękę.

Oczywiście przepis można wykorzystać na wiele innych okazji, albo też po prostu na co dzień.  













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz