Follow my blog with Bloglovin

sobota, 1 lutego 2014

Blok czekoladowy




 Chyba wiele osób przejawia zdecydowaną słabość do czekolady i to w każdej możliwej postaci. Tym razem naszła mnie ochota na mocno czekoladowy blok. Robi się go bardzo szybko, a blok zawsze smakuje pysznie. Poza tym nie wymaga pieczenia.

Składniki:

- kostka margaryny (Kasi lub Palmy)
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- ok. 200 g zwykłych herbatników
- 5-6 łyżek gorzkiego kakao
- 500 g mleka w proszku

Wykonanie:

W rondelku roztapiamy margarynę, do której wlewamy wodę, a kolejno dodajemy cukier i kakao. Mieszamy, aż wszystkie składniki się nam idealnie połączą. Ściągamy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie gnieciemy herbatniki na drobne kawałeczki. Kiedy cała mieszanka kakaowa jest już w miarę chłodna możemy rozpocząć dodawanie mleka w proszku. Robimy jednak to porcjami, gdyż mleko w proszku  jest ciężkie do dokładnego rozmieszania w większej ilości. Oczywiście możemy posłużyć się robotem kuchennym. Po dodaniu już całego mleka uzyskamy bardzo gęstą i zwartą masę, do której należy dodać jeszcze tylko pokruszone wcześniej herbatniki. Po wymieszaniu już wszystkiego przekładamy blok do foremki keksowej, dokładnie wyrównując powierzchnię. Wkładamy do lodówki na ok. 3 - 4 godziny, aby nasz blok zyskał odpowiednią dla siebie konsystencję i dał się nam pokroić. Możemy oczywiście odczekać dłużej.
Jeśli ktoś lubi bakalie może je również dodać oprócz herbatników.

Smacznego!!!



2 komentarze:

  1. Muszę taki zrobić, wygląda pysznie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, jeśli się uda to chętnie się o tym dowiem.:))
    A bloga oczywiście odwiedzę.

    OdpowiedzUsuń